Introducció
Si t'agrada el modernisme i visites Barcelona, segur que voldràs visitar la Casa Batlló, un dels edificis més icònics de Gaudí. Però sovint et trobaràs moltes cues per poder accedir-hi i també, quasi segur, la visita la faràs envoltada de gent per tots cantons.
Però tenim una altra proposta que segur que t'agradarà, i tot just al costat!
Casa Amatller - Font: Viquipèdia |
La Casa Museu Amatller
La Casa Amatller va ser dissenyada per l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch l'any 1900 per a la família Amatller i és una obra mestra del modernisme català.
Està situada al número 41 del Passeig de Gràcia de Barcelona, en plena "Illa de la Discòrdia", el conjunt d'edificis modernistes més famós i visitat de Barcelona.
Vitralls del sostre |
La família Amatller
Gabriel Amatller era un mestre artesà xocolater que, a finals del segle XVIII, es va traslladar a Barcelona. Allà va iniciar la producció artesana de la xocolata, que els seus dos fills es van encarregar d'industrialitzar amb els avenços de l'època.
Quan Antoni Amatller, el seu net, va heretar la fàbrica es va dedicar a aprendre l'ofici i a viatjar per tot Europa per mirar d'aprendre les darreres tècniques fruit de la revolució industrial. Així, l'any 1878 va inaugurar una nova fàbrica, situada a Sant Martí de Provençals (sí, ja sé que a la seva web posa 1978, però llavors no quedava ningú viu de la nissaga dels Amatller).
I a partir d'aquí, publicitat, màrqueting (quan ni tan sols s'havia inventat la paraula), cromos col·leccionables... Vaja, que ho va petar. Avui dia seria un "influencer" ben reconegut.
Cartell publicitari |
Només li faltava una casa on viure amb la seva filla i demostrar, alhora, que tenia molta pasta. I com ho va fer? Doncs va comprar un edifici al nou Passeig de Gràcia, que llavors estava en plena expansió, i va encarregar a l'arquitecte Puig i Cadafalch que el reformés i construís un taller fotogràfic al terrat.
L'arquitecte va fer una remodelació completa, no només de la façana i del terrat, sinó de totes les estances interiors destinades a la família. Va contractar els millors artesans: mestres forjadors, escultors, pintors, etc., i va donar un aire de palau gòtic modern, amb una façana esglaonada com les construccions que vam veure als Països Baixos.
Voleu veure el resultat? Us deixem un petit vídeo del nostre canal de Youtube. Si us agrada, us podeu subscriure i tot!
Sobre la visita
Nosaltres vam fer la visita amb un guia que ens acompanyava per les diferents estances de l'habitatge i una audioguia que ens anava explicant, fil per randa, tots aquells detalls sobre la història de la família, la construcció, els artesans, etc. No es pot fer de manera 100% autònoma.
Érem només quatre persones fent la visita, un autèntic luxe, i de tant en tant ens creuàvem amb algun altre grup, però sense interferir a les explicacions. La durada és d'una hora, aproximadament.
Abans d'accedir-hi a l'habitatge ens vam calçar amb unes proteccions per no fer malbé els terres originals.
L'edifici, a banda de ser una obra d'art arquitectònicament parlant, també està ple d'obres d'art a l'interior, com l'arqueta renaixentista de l'entrada o la col·lecció d'ampolles de vidres de diverses èpoques que va adquirir l'Antoni Amatller.
En resum, una visita molt interessant i que ens ha permès endinsar-nos en l'atmosfera de principis del segle XX i copsar com vivien les grans famílies de l'època.
Dades pràctiques
Situació: Pg. de Gràcia, 41 (Barcelona)
Horari: De dilluns a diumenge, de 10:00 h a 20:00 h
Preu entrada general: a partir de 19 €. Consulteu les tarifes actualitzades aquí.
Si voleu saber més...
- Casa Museu Amatller a la viquipèdia
- Qui era Antoni Amatller i Costa
- Josep Puig i Cadafalch, historiador, polític i arquitecte
- L'Illa de la Discòrdia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per deixar el teu comentari!