7 CURIOSITATS DE LA COMARCA DEL PRIORAT

Introducció

El passat mes de desembre vam fer un parell d'escapades per la comarca del Priorat, a la província de Tarragona.

Es tracta d'una comarca muntanyosa i de relleu molt accidentat, situada al bell mig de la Serralada Prelitoral Catalana i vorejada de diverses serralades.

Des del nostre punt de vista, la seva orografia és senzillament espectacular, tot i que és una comarca essencialment agrària, on trobarem oliveres i vinyes, bàsicament. Però poc a poc els turistes i viatgers l'estan descobrint, com hem fet nosaltres.

En aquest petit post us indiquem 7 curiositats que, almenys nosaltres, desconeixíem de la comarca.

El vídeo

Al nostre canal de YouTube hem publicat un resum d'aquestes curiositats. Us deixem l'enllaç a continuació. Penseu en subscriure-us per veure tots els vídeos de la nova sèrie del Priorat!


L'últim reducte sarraí a Catalunya (1)

Un petit poble dalt d'una cinglera de roca calcària, accessible només mitjançant una estreta carretera, va ser l'últim reducte sarraí a Catalunya. Parlem de Siurana, un nucli agregat al municipi de Cornudella de Montsant i que, si volguessin els seus habitants, podria estar sense cap mena de dubte en alguna associació dels "pobles més bonics" (de Catalunya, Espanya o del món).

Passejar pels seus carrers empedrats, acostar-nos als cingles que l'envolten (amb compte de no caure) mentre albirem el pantà de Siurana, o grimpar fins al castell, on la reina mora Abd-el-Azia va decidir llençar-se al precipici amb el seu cavall (us explicarem els detalls en un proper vídeo). En fi, que no ens estranyaria si, en qualsevol moment, veiéssim un cavaller sortint de qualsevol cantonada...

Perfil de Siurana, des del cingle

A banda del castell, un altre monument és l'església de Santa Maria, d'estil romànic. Una construcció d'una única nau que es conserva en molt bon estat, i d'on destaca la porta principal, amb tres arquivoltes i tres parells de columnes. Per visitar-la, cal fer la reserva prèviament.

Vins amb denominació d’origen (2)

A la comarca del Priorat podem gaudir de vins amb dues denominacions d'origen diferenciades: els vins de la DO Montsant i de la DOQ Priorat. DOQ vol dir "Denominació d'Origen Qualificada", i és la màxima indicació de qualitat. 

Val a dir que, a Catalunya, l'única denominació d'origen qualificada és, precisament, la del Priorat. I és que la difícil orografia del terreny fa que el cultiu de la vinya sigui complicat i que la producció sigui baixa.

Trobareu diversos cellers, agrobotigues i petits productors on podreu comprar vins d'aquestes denominacions, a banda de fer activitats relacionades amb la producció vinícola.

La Nova York del Priorat (3)

Pot semblar pretenciós, potser ho és, però també té el seu punt anomenar a La Vilella Baixa com la Nova York del Priorat, però quan la visiteu sabreu el perquè.

D'una banda, carrers de pedra i cases de dues plantes. De l'altre, alçades de fins a 8 pisos. Tot en un mateix edifici. I és que al poble, el segon més petit del Priorat, hi ha l'aiguabarreig del Montsant i l'Escaladei, aquest tot just un petit rierol a sobre del qual estan construïdes algunes d'aquestes cases tan curioses. Com curiós és el nom del "Carrer que no passa", que no podeu evitar seguir fins al final...

La Vilella Baixa, la Nova York del Priorat

I si voleu provar els productes de la zona, no deixeu de comprar a l'agrobotiga o al "Centru" (la botifarra negra està boníssima), amb productes de proximitat, o visitar algun dels cellers que hi ha a la població.

Eduard Punset (4)

Tot i que l'Eduard Punset va néixer a Barcelona, el seu pare era metge rural i va estar uns anys exercint a La Vilella Baixa, on el mateix Eduard va viure 10 anys de la seva joventut, i que anomenava "la meva petita pàtria".

Tant li agradava que va decidir comprar un nínxol al cementiri del poble (tot i que durant molts anys deia que no estava demostrat que ell s'hagués de morir), i allà està enterrat, sota una làpida amb dos epitafis: "Roda el món i torna al Born" i "La felicidad es la ausencia de miedo" (sic).

En el vídeo que editarem properament de La Vilella Baixa en podreu veure algun detall. 

No oblideu subscriure-us al nostre canal per veure la sèrie de vídeos de la nostra escapada al Priorat!

Terra d'escalada (5)

Les cingleres calcàries de Siurana i, en general, tota la comarca, és el paradís dels escaladors. Tant és així que ve gent de tot arreu per practicar aquest esport.

A Cornudella de Montsant vam veure vehicles de Txèquia, Alemània, Bèlgica, França... I pels carrers podeu sentir tots aquests idiomes, i més, ben barrejats.

Alguns s'allotgen en alguns dels establiments que hi ha a Cornudella, però també vam veure força furgonetes i cotxes camperitzats. 

O sigui que si us agrada l'escalada, ja sabeu on anar-hi.

El municipi més alt de la comarca (6)

Situat a 575 metres d'altitud, La Figuera és el municipi més alt de la comarca del Priorat. Tot i que Scala Dei encara està més alt, es tracta d'un nucli agregat a Cornudella.

Aquesta altitud facilita que hi hagi diversos miradors amb vistes panoràmiques de la comarca, com el del Coll dels Solans i del Guixar o el de Santa Pau. I algunes ermites situades al terme municipal, com la de Santa Pau o la de la Mare de Déu de la Mola, permeten albirar fins i tot els Pirineus. De fet, es diu que des d'aquest darrer es poden contemplar terres de 7 províncies (Tarragona, Lleida, Saragossa, Castelló, Terol, Osca i Conca). Si algú de vosaltres hi va, ja ens ho explicareu.

Nosaltres ens vam limitar a passejar pels seus carrers. Ben aviat podreu veure el vídeo de la nostra ruta.

Aparcament a La Figuera

La Cartoixa d'Scala Dei (7)

El que és curiós d'aquest monument, que recomanem molt que visiteu, és que el nom de la comarca va néixer aquí. I és que la cartoixa, quan encara no existien comarques, províncies i menys encara, comunitats autònomes, era el centre del poder de la zona. Quan es va fundar, l'any 1194, el seu objectiu era fixar la població a les terres acabades de conquerir als musulmans, però poc a poc es va convertir en un gran senyor feudal de tota la zona. I del Prior, que era el màxim responsable, ve la paraula Priorat, que va acabar donant nom a la comarca.

Claustre de la Cartoixa d'Scala Dei

Més informació

Aviat tindreu més informació de tots aquests destins al nostre canal de YouTube. No deixeu de subscriure-us, que aquest any hem d'arribar a 1.000!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari!