ESCAPADA PER LA TARRAGONA INTERIOR

Una de les coses que més ens agrada de viatjar en autocaravana és que ens està permetent descobrir alguns llocs que, d'una altra manera, no haguéssim visitat mai. A més, les restriccions d'aquesta era COVID-19 ens obliguen a fer desplaçaments més curts, més locals, però que ens estan aportant grats descobriments. I és que no sempre cal fer 500 quilòmetres per trobar paratges inoblidables.

La ruta

Establim com "camp base" l'Àrea 340, a Roda de Berà (Tarragona). Es tracta d'una àrea privada, amb tots els serveis, i molt ben comunicada. Això vol dir que farem bàsicament rutes circulars, amb sortida i arribada al mateix punt. Ens mourem principalment per la comarca del Tarragonès, tot i que farem alguna petita incursió a l'Alt Camp, ambdues a la província de Tarragona.

Si bé Tarragona és molt coneguda per les seves nombroses i fantàstiques platges, ideals per anar amb nens, l'interior té joies arquitectòniques de primer ordre.

A continuació, la nostra proposta d'escapada:

Dia 1 - Senderisme

Des de l'Àrea 340 tenim un parell de rutes senderistes molt interessants. Si ens acostem al front marítim (a uns 300 metres només de l'àrea), trobarem un còmode passeig marítim, que a l'estiu s'omple de llocs itinerants: polseres, pareos, ulleres, tovalloles, bosses ... Pots trobar mil i un tresors.

En direcció nord, i enllaçant amb el Camí de Ronda al final del passeig, arribem al Roc de Sant Gaietà. Es tracta d'una petita urbanització amb cases de diferents estils: un pati andalús, un edifici de reminiscències àrabs, una casa d'estil castellà ... En total són 2,2 quilòmetres d'anada, i altres tants de tornada, però a l'anar vorejant el mar no es fan pesats.

El Roc de Sant Gaietà

En direcció sud, també des del mateix passeig marítim, trobem una llarga platja molt apta per a passejar. També hi ha l'opció d'anar pel passeig marítim, vorejant les diferents edificacions que estan a peu de platja i travessant zones de gran valor ecològic. Aquest trajecte l'hem fet un parell de vegades en bicicleta, ja que és molt planer i no presenta cap dificultat.

Dia 2 – Ruta Modernista (82km)

Quan sents la paraula "Modernisme" et vénen al cap les grans obres més conegudes: els dissenys d'Antoni Gaudí, de Puig i Cadafalch o de Domènec i Muntaner. Però realment hi ha molt més modernisme que les grans obres, i això ho hem descobert en aquesta escapada.

Hem descobert les Catedrals del Vi de Cèsar Martinell, cellers i cooperatives construïdes a força d'elevats arcs de catenària i "volta catalana", en maó vist i amb bells mosaics. Cèsar Martinell va dissenyar fins a 40 edificis d'aquest tipus. A la població de Nulles podeu visitar un d'ells, el Celler Adernats, que ofereix diferents experiències: visites al celler, ruta per les vinyes, tastets, etc. L'edifici de l'Ajuntament de Salomó i el de Bràfim també són obres del mateix arquitecte.

Celler Adernats (Nulles)

Però si hi ha un edifici que us deixarà amb la bocabadats/des és, sense dubtar-ho, el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri. Aquest Santuari va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Jujol, deixeble d'Antoni Gaudí, i la seva influència és molt clara, ja que l'edifici també és conegut com la petita Sagrada Família. Ens va agradar tant aquest santuari que aviat trobareu un article en aquest blog dedicat íntegrament a ell.

Santuari Mare de Déu de Montserrat (Montferri)

De Josep Maria Jujol és també el Temple del Sagrat Cor a Vistabella. Una mica més senzill que el Santuari anterior, en aparença, però ple de detalls que el fan únic. A més, tots dos edificis van ser totalment dissenyats per ell, però la construcció va ser responsabilitat dels habitants de Montferri i Vistabella, respectivament.

A més d'aquests dos edificis, Jujol va ser l'artífex de diverses reconstruccions i edificis civils. Podem trobar obres seves a Roda de Berà (església parroquial i casa Mas Carreras), Creixell (església parroquial), Bonastre (església de Santa Magdalena) o a la població de Els Pallaresos (Casa Bofarull i Casa Andreu Fortuny).

Visites

Tant el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, a Montferri, com la Casa Bofarull, a Els Pallaresos, estan oberts a el públic, tot i que cal pagar entrada per entrar. Consultar les hores de visita a les webs: 

-        Els centres de culte només els hem pogut visitar quan coincidia amb una celebració de la missa setmanal.

Itinerari

L'itinerari proposat cobreix una distància total de 82 quilòmetres que discorre per carreteres comarcals en bon estat i cultius típicament mediterranis: oliveres, ametllers i vinyes, moltes vinyes.

Sortint des de l'Àrea 340, ens dirigirem a Roda de Berà, Bonastre, Montferri, Bràfim, Nulles, Vistabella, Els Pallaresos, Creixell i acabarem, de nou, a l'Àrea 340:



Dia 3 – Ruta medieval (62km)

Per aquest tercer dia proposem una ruta per l'arquitectura medieval més característica: monestirs i castells. I és que la província de Tarragona alberga tres obres mestres de l'arquitectura monàstica de l'Edat Mitjana: el Reial Monestir de Poblet, el Monestir de Santa Maria de les Monges de Vallbona, i el Reial Monestir de Santes Creus. A més, l'entorn del riu Gaià constituïa, allà pels segles X i XI, la zona fronterera entre l'Al-Àndalus i el Comtat de Barcelona, ​​de manera que hi ha una gran densitat de fortaleses i edificacions similars.

Per a aquest últim dia us proposem iniciar el dia visitant el Reial Monestir de Santes Creus. Actualment la visita es fa amb audioguia, que us proporcionaran a les taquilles de l'entrada. Es tracta d'un conjunt d'edificis que formen part de la Ruta del Císter, amb un gran claustre d'estil predominantment gòtic, un altre claustre addicional d'època més moderna, església i les dependències típiques de qualsevol monestir: el refetor, la sala capitular, la biblioteca, la cuina, etc.

Detall del claustre del Monestir de Santes Creus

Encara que nosaltres vam fer una visita exprés en menys d'una hora (el temps que teníem abans del tancament), val la pena dedicar-li més temps i recrear-se amb els capitells de claustre, per a mi la zona més espectacular, i passejar tranquil·lament per la resta de les instal·lacions.

Des d'allà podem dirigir-nos cap a El Catllar, però pel camí hi ha un parell de parades "obligatòries":

Al municipi de Vespella de Gaià, de poc més de 200 habitants fora de temporada, podem visitar el Museu d'Instal·lacions Artístiques. Es tracta d'un museu a l'aire lliure, on no haurem de preocupar-nos sobre si està obert o tancat, amb grans escultures d'art contemporani que faran les delícies dels més petits de cada casa. A més, també podrem apropar-nos a l'antic castell, o el que queda d'ell, la capella romànica de Sant Miquel.

A continuació, farem una parada a La Nou de Gaià, un dels municipis més petits -en extensió- del Tarragonès, on podrem passejar pels seus carrers empedrats i arribar fins al mirador, des d'on contemplarem unes vistes de la comarca impressionants. El castell s'ha transformat en un equipament social i cultural.

Mirador de La Nou del Gaià

I acabarem el dia a El Catllar, una vila situada al costat d'un meandre del riu Gaià, en un altell coronat pel castell de El Catllar.

Aquest castell té els seus orígens en l'època musulmana i, com és habitual, ha sofert diverses adaptacions i reconstruccions. Actualment és un centre d'interpretació dels castells del Baix Gaià.

Visites

Itinerari

La primera part de l'itinerari discorre per la mateixa carretera comarcal fins Montferri. Des de Santes Creus i fins a El Catllar seguirem les indicacions del navegador sense cap problema per arribar al nostre destí.


On dinar

Les restriccions en l'obertura de bars i restaurants ens han impedit provar la gastronomia local com ens hagués agradat, però vam tenir més sort al poble de Santes Creus, on vam menjar un menú casolà, abundant i boníssim al Restaurant Catalunya, i per tan sols 12 € 

Pernocta amb autocaravana

-        Àrea 340 (Roda de Barà) – GPS: 41.166901, 1.456880

-        Àrea d'autocaravanes de El Catllar – GPS: 41.176701, 1.326920

Vols saber més?

Al nostre canal de Youtube trobareu els vídeos de la nostra escapada per la Tarragona Interior. Els vídeos estan gravats en català i subtitulats en català i castellà. Us hi esperem!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari!