DESCOBRIM LES GARRIGUES

Les Garrigues és una comarca de la província de Lleida. De fet, és una de les comarques més grans en extensió i, alhora, amb menys població.

Fins ara per a nosaltres havia estat una comarca de pas. Un territori que travessàvem sense fixar-nos-hi gaire per anar a un altre lloc que, sempre, semblava més important, o més maco, o més interessant. Fins que ens hi vam aturar.

Vam descobrir una comarca plena de riquesa, però no de la que es compra amb diners. Riquesa paisatgística, riquesa gastronòmica, riquesa en quant a la seva gent -sempre amabilíssima-, i que ara, us ensenyem a vosaltres.

La Pelotilla a Les Garrigues



8 POBLES DE LES GARRIGUES

L’Albi

Si sou amants de “El Foraster”, de TV3, segur que ja coneixeu L’Albi. Amb poc més de 800 habitants és una població on podeu trobar comerços de tot tipus i amb un casc antic força interessant.

La vila va créixer al peu del castell dels Barons d’Albi, d’origen medieval, però no ens va quedar clar si es podia visitar o no, doncs no vam veure enlloc si es podien adquirir entrades.

Castell de L'Albi

Altres edificis interessants són l’Ajuntament i la Cooperativa del Camp, d’estil modernista, obra de l’arquitecte César Martinell, un autèntic “especialista” en la construcció de catedrals del vi.

I si hem de destacar alguna cosa (de moltes) del casc antic, ens quedem amb el carrer Major i els seus porxos, per on no hi pot passar més d’una persona a l’hora, i amb la Plaça de la Vellesa, amb el seu monument dedicat als avis de la població.

Si voleu conèixer el poble encara més, us aconsellem que reserveu una visita guiada. En fan cada dissabte i segur que són molt interessants.

Les Borges Blanques

Les Borges Blanques és la capital de la comarca de Les Garrigues. Tot i que a priori no ens cridava gaire l’atenció, el seu passat històric ben documentat amb rètols informatius a diferents indrets, de seguida ens va captivar.

És molt recomanable passejar pel Passeig del Terrall, el cor de la ciutat, amb els seus cignes sempre elegants, ànecs, oques i un munt de plantes i arbres.

Passeig del Terrall

A la Plaça de la Constitució, més coneguda com la Plaça Porxada, hi trobareu diferents establiments on comprar o fer una “parada tècnica”. Destaquen també alguns edificis de caire renaixentista i que han mantingut el seu estil al llarg dels anys, com l’Hostal Peret.

Si us interessa la història de Catalunya és imprescindible que visiteu l’Espai Macià, centre d’interpretació de qui va ser president de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1931 i 1933. A més, en aquest espai us facilitaran informació sobre algunes propostes turístiques a la comarca.

Cervià de les Garrigues

Cervià de les Garrigues és d’aquells pobles que, si el mires des del cotxe, sense aturar-te, no hi trobes res destacable. Però quan aparques i et perds pels seus carrers, descobreixes edificis magnífics com la Casa de la Vila, antigues escoles, construïda l’any 1902 totalment de pedra, l’Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel o la Cooperativa del Camp de Cervià, fundada l’any 1914 i que et porta els seus productes directament a la porta de casa teva.

Casa de la Vila de Cervià de les Garrigues

Fulleda

Fulleda és el poble més petit de la comarca de Les Garrigues i un dels que es troba a més altitud. És un poble tranquil, on viure sense presses, i que conserva el sabor i el ritme de la vida de poble. I, a més, tenen un espai per a nosaltres. Què més podem demanar?

És un poble on no trobareu oferta gastronòmica o per anar de compres, però sí diferents propostes d’activitats a l’aire lliure, des de passejades a peu, en bicicleta, tastets d’oli, etc. Una de les rutes ens porta, en poc més de 10 minuts, al Mirador dels Pirineus, des d’on podem albirar aquestes muntanyes sense problemes.

Església de Fulleda

I des del mirador podreu veure com el seu entorn no s’assembla gens a la plana de Lleida, doncs els camps de conreu conviuen amb zones de bosc. Ametllers, oliveres i ceps, així com camps de cereals configuren el seu paisatge

La Pobla de Cérvoles

Hem d’admetre que l’accés a La Pobla de Cérvoles des de Cervià de les Garrigues no és dels millors que ens hem trobat en aquest viatge, doncs la carretera que ens porta d’un poble a l’altre (poc més de 9 quilòmetres) ni tan sols té nom i no està en gaire bon estat, però tampoc presenta cap dificultat.

Està situat al peu de la serra de la Llena, i és un poble de muntanya on hi resideixen uns 200 habitants, tot i que a l’estiu es pot doblar la població amb els propietaris de les segones residències.

Aquí podem visitar l’Ecomuseu de l’Oli, situat a l’antic Molí de la Societat (1870), on es troben també les dependències de l’Ajuntament.

Però si ens hem de quedar amb un sol espai, destaquem el Celler Mas Blanch i Jové on està situada la Vinya dels Artistes, un espai totalment obert a les visites on, passejant entre vinyes i seguin les indicacions d’uns divertits conills vermells que anirem trobant aquí i allà, fem un recorregut entre vinyes descobrint obres escultòriques de diversos artistes. Als peques de casa segur que els encantarà!

La Vinya dels Artistes

Tarrés

Tarrés, ubicat en un entorn natural privilegiat, al peu de les muntanyes de Prades, és un dels pobles més ben conservats de la comarca. Destaquen les seves façanes de pedra vista, algunes cases senyorials ben boniques, com Cal Magre, o la Casa Comú, del segle XVII, i la seva Església Parroquial de l’Assumpció, amb una façana neoclàssica, interior barroc i un campanar octogonal de dos cossos. Impressionant!

Tarrés

A l’igual que a Fulleda, no és una població per anar de compres, però sí que trobem nombrosos senders i rutes per explorar els voltants de la vila.

Vinaixa

A Vinaixa fins fa no gaire la seva principal activitat econòmica era la indústria de la pedra, i és que la Pedra Sorrenca Floresta-Vinaixa, amb la seva pròpia denominació d’origen, és una de les pedres de més qualitat per als treballs de construcció. Tant que el propi Gaudí va començar la Sagrada Família amb aquesta pedra i encara la fan servir els seus continuadors.  Actualment, la seva economia es basa també en els conreus d'oliveres, vinya, ametllers i sembrats, juntament amb la ramaderia.

Carrers de Vinaixa

Al centre històric, de carrers empedrats i, alguns, decorats amb plantes i flors, destaquem l’Església de Sant Joan Baptista, d’estil romànic, el castell de Vinaixa, conegut com Cal Tarragó, doncs aquesta era la família propietària fins al segle passat, i la Casa de Poblet ("Cal Panxa"), antiga propietat dels capellans de Poblet, que havia estat durant uns segles un lloc on es recaptaven impostos per al monestir. Actualment és una propietat particular.

A més, al ser una població més gran que les anteriors trobem alguns comerços i a la Cooperativa podeu comprar productes de la zona, com olis, vins, fruits secs, mels, etcètera.

El Vilosell

I arribem al darrer poble de la nostra visita i, també, el que més ens va agradar. Es tracta d’un poble de carrers empedrats, encara emmurallat i amb habitatges molt ben conservats.

Caminant pels seus carrers i pujant unes quantes escales arribem al que, ens sembla, són les restes d’alguna torre, on hi ha un esplèndid mirador des d’on tenim unes vistes immillorables de la serra de Llena. 

Vistes des de El Vilosell

L’oli de Les Garrigues

Sense cap mena de dubte és el producte estrella de la comarca. L’oli d’oliva verge extra, elaborat amb olives arbequines, està acreditat entre un dels millors olis del món. Es comercialitza sota la Denominació d’Origen les Garrigues i el podreu adquirir en els nombrosos molins i cooperatives que trobareu a la comarca. 

On dinar?

Si ens seguiu ja sabeu que no anem gaire de restaurants, però a L’Albi vam dinar al restaurant del Casal i va ser tot un encert. Racions grans (enormes) i preus molt ajustats.

On pernoctar?

La comarca de Les Garrigues té unes quantes àrees per autocaravanes, la majoria amb serveis inclosos de llum i wi-fi de forma gratuïta. La única excepció és l’àrea de Fulleda, però el mòdic preu de 5€ no ha de ser un entrebanc per deixar de visitar aquest bonic poble.

Us deixem a continuació les àrees on hem estat nosaltres aquests dies (les trobareu totes al Park4Night i les podreu veure als nostres vídeos):

  • Les Borges Blanques
  • Fulleda
  • Tarrés
  • Vinaixa
  • L’Albi

També trobareu àrees d’autocaravanes a Bovera i La Pobla de Cérvoles. A més, a la Vinya els Vilars (Arbeca) tenen un espai condicionat per als nostres vehicles.

Vols saber més?

Al nostre canal de Youtube tenim una sèrie de 5 vídeos en total gravats durant la nostra estada a Les Garrigues. Us deixem la introducció i us esperem al nostre canal!




2 comentaris:

Gràcies per deixar el teu comentari!