PASSEJANT PER LA GARROTXA: LA COMARCA DELS VOLCANS

Perquè un cap de setmana no ha donat per a gaire més que per a una passejada, però ha sigut prou com per descobrir, i redescobrir, 3 pobles de la Garrotxa, una comarca de l’interior de Girona amb uns paisatges que us encantaran.

Les fagedes i els volcans són un tret distintiu de la Garrotxa.

3 POBLES AMB MOLT D’ENCANT

Sant Joan les Fonts

L'únic cop que havia anat a Sant Joan les Fonts era quan jo tenia 13 o 14 anys. El meu pare treballava a TorrasPapel i a Sant Joan hi tenen un fàbrica, on vam anar a buscar un taulell especial per fer-me una taula de ping-pong.

Després de tants anys, la fàbrica continua funcionant però hem descobert un poble amb un passat industrial molt interessant i amb unes rutes senderistes fantàstiques.

La Pelotilla a l'àrea de Sant Joan les Fonts

El primer que heu de saber és que el nom de "Sant Joan les Fonts" no és casual, doncs en tot el municipi es comptabilitzen més de 200 fonts!!! A més, el travessen el riu Fluvià i la riera de Bianya, o sigui que d'aigua no en falta.

I va ser precisament aquesta aigua la que va afavorir la creació dels primers molins fariners i de paper a l'edat mitjana, i a partir dels quals els segles següents van donar peu a la instal·lació de fàbriques tèxtils i papereres, entre d'altres.

Malauradament, d'aquest molins ben poca cosa queda. Del Molí Fondo, antiga fàbrica de paper que té els seus orígens al 1723, s’ha recuperat la central hidroelèctrica del seu interior i torna a funcionar.

El Molí Fondo

En canvi, del molí fariner del castell de Juvinyà només en podem veure una reproducció, doncs l'original es va cremar totalment al segle XIII.

La ruta medieval

Com que vam arribar a la tarda, i aviat s'havia de fer fosc, vam decidir passejar pel poble sense seguir cap itinerari definit. Des de l'àrea és molt fàcil arribar al pont medieval, del segle XIII, que uneix la part més nova de Sant Joan, amb l'església nova destacant, amb la part més antiga.

Un cop creuat el pont, si tombem a l'esquerra arribem fins al Monestir benedictí, un impressionant edifici de pedra rogenca i d'estil romànic, que va ser construït sobre una antiga església visigoda. La porta principal, aixoplugada per un porxo de fusta, conserva bona part de la seva decoració original. El campanar octogonal és un afegit posterior. Malauradament, no podem accedir a l'interior, doncs està tancat.

Monestir de Sant Joan les Fonts

L'únic que trenca l'encant d'aquest indret és la remor de la fàbrica de paper, que està molt a prop i que sembla que funcioni dia i nit.

I just a l'altre extrem del poble, és a dir, si al creuar el pont tombem a la dreta, ens trobem la casa forta de Juvinyà, coneguda com el castell de Juvinyà, que data dels segles XII – XIV. En aquest lloc hi havia un moli fariner hidràulic explotat per la família Fonts, però es va cremar a finals del segle XIII i els nous propietaris, els cavallers de Juvinyà, hi van construir la seva residència permanent, que és el que podem veure ara. 

Actualment al seu interior hi ha la biblioteca municipal i això vol dir que a les 7 de la tarda encara està oberta i podem accedir-hi sense problemes. És un edifici imponent!

Castell de Juvinyà

La ruta de les tres colades

Aquesta ruta circular, d'uns 5 quilòmetres (que ens van semblar 7) ens porta pel mig d’un bosc de ribera i resseguint la riera de Bianya, que hem de travessar vàries vegades. És un bosc ombrívol i humit i si, a més, ha plogut, segurament no podreu travessar la riera. Recomanem portar pals de caminar, o pals recollits del bosc, tot serveix, que us ajudaran a mantenir l'equilibri a l'hora de travessar la riera.

Però abans de travessar ens trobem l'espai de les tres colades, que bàsicament són dipòsits de lava de diferents èpoques, d'entre 600.000 i 120.000 anys d'antiguitat, i és l'únic lloc a la Garrotxa on podreu observar aquest fenòmen.

Les tres colades

Santa Pau

La vila vella de Santa Pau va ser declarada Conjunt Historicoartístic l'any 1971 i si passeu per la carretera i no us atureu a visitar-la no us parlaré mai més 😁😁😁.

Val a dir que també és el poble més desenvolupat a nivell turístic, doncs fa molts anys que estan acostumats a rebre gent de tot arreu, però això no vol dir que deixi de tenir molt d'encant, sobretot si aneu fora de "temporada alta".

Nosaltres ens vam dedicar a perdre'ns pels seus carrers sense seguir cap ruta específica, però a la web de turisme trobareu informació sobre visites guiades, que segur que són molt interessants. Us deixem la informació aquí.

Vila vella de Santa Pau

Sant Esteve d’en Bas

Ho reconec, la visita a Sant Esteve d'en Bas va ser merament logística: havíem de buidar aigües i era el lloc més proper, però és un poble que també ens va agradar força. 

Destaquem l'església parroquial de Sant Esteve, que vam poder visitar per dins gràcies a l'amabilitat d'una veïna que tenia les claus, i que vam enganxar just quan sortia del temple. L'origen de l'edifici és romànic, tot i que les guerres i els terratrèmols l'han afectat força, però igualment, si teniu l'oportunitat, no deixeu de visitar-la.

Imprescindible a la Garrotxa

  • Pujar a un volcà, o millor, entrar al cràter del Santa Margarida. Tota una experiència!
  • Visitar la Fageda d'en Jordà i comprar iogurts a la Granja de la Fageda.
  • Agafar les bicicletes i fer una part de la Via Verda (o tota, això ja depèn de cadascú). 

Què menjar?

Com que no som d'anar a restaurants, aquest cop no us podem recomanar cap, però sí que us podem recomanar un parell d'àpats imprescindibles: les patates d'Olot i els fesols de Santa Pau, acompanyant una bona botifarra a la brassa 😋😋😋

On pernoctar?

Tot i ser una comarca força turística, sobretot a la tardor quan els boscos agafen aquells colors tan bonics, ens dona la sensació que la pernocta no està tan perseguida com a altres comarques. 

Us deixem a continuació les característiques de les àrees on hem estat nosaltres aquests dies:
  • Sant Joan les Fonts – àrea gratuïta amb serveis d’emplenament d’aigües netes i buidatge d’aigües grises i, però NO d’aigües negres.
  • Santa Pau – espai per a l’aparcament i pernocta d’autocaravanes, sense serveis i amb algunes restriccions, segons hem vist als comentaris de Park4Night. A partir de Setmana Santa només poden accedir-hi 20 autocaravanes i s'ha de reservar per endavant. Més informació en aquest enllaç.
  • Sant d’Esteve d’en Bas – àrea gratuïta amb tots els serveis, però alguns són de pagament.

Vols saber més?

Al nostre canal de Youtube tenim una sèrie de 2 vídeos de la nostra passejada per la Garrotxa. Us els deixem a continuació!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari!