RUTA PER L'INTERIOR DEL PAÍS BASC (1)

Continuem la nostra escapada amb la Pelotilla pel País Basc, però ara ens allunyem de la costa per endinsar-nos pels paisatges d'interior, on visitem pobles medievals, parcs naturals i coneixem de primera ma com es fa el formatge d'Idiazàbal, entre altres coses.

En aquest primer dia de ruta visitem Tolosa, Ordizia, Segura i acabem la jornada a Oñati.

La ruta


Tolosa

Us recomanem moltíssim que visiteu aquesta bonica ciutat. El primer que heu de fer és, sense cap mena de dubte, dirigir-vos a l'Oficina de Turisme. Si teniu sort i us atén en Brian sortireu enamorats de la ciutat abans de veure-la. Ell ens va explicar que l'antiga capital de Guipúscoa és en realitat una illa. L'any 1200, quan el rei Alfons Xè li va atorgar el nom de vila, la ciutat estava envoltada pel riu Oria i la regata, o canal, Errentegibel, com podeu veure en aquest mapa comparatiu:


La ciutat estava situada a la cruïlla de camins entre Castella, Navarra i França i es va convertir en pas obligatori per als que feien alguna d'aquestes rutes, amb el conseqüent cobrament dels peatges. Sí, ells tenen la culpa de tot plegat 🤣🤣🤣.

Vam arribar tard per fer la visita guiada, per la qual cosa ens vam dedicar a passejar per la ciutat, admirar els seus edificis o el pont sobre el riu Oria, provar els seus pinxos... però tampoc ens podíem entretenir gaire, doncs teníem una visita concertada a la tarda a Segura i, per tant, hem de deixar per un altre cop la visita al Centre Internacional de les Titelles de Tolosa, reconegut a nivell internacional, o el museu de la Xocolata, però això vol dir que haurem de tornar-hi!

Plaça de Verdures

Ordizia

Ordizia és un municipi de la comarca del Goierri, coneguda també com les "Highlands basques" pels seus paisatges i els ramats d'ovelles que podeu albirar a les muntanyes. Igual que Tolosa, va ser fundada pel rei Alfons Xè, que poc a poc anava conquerint terres, l'any 1268.

Ens va costar una mica trobar el casc antic "medieval", doncs no és gaire gran. Però si teniu l'oportunitat, heu d'anar-hi un dimecres al matí, dia de celebració del mercat setmanal. I no és un mercat setmanal qualsevol, doncs s'ha celebrat de manera casi ininterrompuda des de l'any 1512, quan un incendi va destruir tota la vila i la reina Joana I de Castella els va concedir “Real Licencia para celebrar mercado franco, libre de impuestos, todos los miércoles del año”

Al mercat d'Ordizia s'escull cada any el millor formatge del món (Idiazàbal, of course).

Plaça del mercat a Ordízia

Segura

I seguim ruta fins a Segura. El dia que la visitem és Divendres Sant i a partir de les 18:15 té lloc una processó molt reconeguda a la comarca, o sigui que no podem faltar-hi. Però abans ens anem a la formatgeria Ondarre per veure tot el procés de fabricació d'un dels millors formatges del món: el formatge d'Idiazàbal.

Formatges d'Idiazàbal a la cambra de maduració

Després de la visita, deixem la Pelotilla aparcada a la sortida de la formatgeria i ens dirigim al poble, doncs avui és d'aquells dies que l'aparcament és molt complicat.

I us enrecordeu de la ruta que passa per Tolosa i Ordízia? Doncs evidentment també passa per Segura, que a l'edat mitjana va ser una de les ciutats més importants de Guipúscoa.

Divendres Sant a Segura

Avui dia queda en peu un casc històric molt ben conservat (de fet, està declarat Conjunt Monumental), amb nombrosos palaus i casalots. Però nosaltres ens vam quedar amb la boca oberta després d'entrar a l'església de l'Assumpció i veure el retaule d'estil barroc-rococó, qualificat com a Monument Històric-Artístic. Una autèntica meravella!

Retaule a Segura

Oñati

I de Segura cap a Oñati, on tenim previst pernoctar. La carretera que ens hi porta, com la majoria de trajectes que fem a través de The Basque Route, té uns paisatges impressionants, i unes quantes corbes també, però la veritat és que fem tot el trajecte pràcticament sols, la qual cosa ens permet aturar-nos de tant en tant per fer alguna foto.


Camí d'Oñati

D'Oñati no veiem gairebé res, doncs avui hem tingut un dia força mogut i estem molt cansats. Sabem que hi ha la Universitat d'Oñati, un impressionant edifici renaixentista que va ser la primera universitat del País Basc, i l'única fins al segle XIX, quan es va fundar la Universitat de Deusto. També hi ha palaus, cases senyorials i edificis monumentals que val la pena visitar, si aneu amb una miqueta més de temps.

Nosaltres hi tornarem un dia o altre, seguríssim, doncs a més tenen una àrea d'autocaravanes gratuïta amb unes vistes impressionants, a tocar del poble.

Què fer?

  • Imprescindible la visita a la formatgeria Ondarre, on elaboren el formatge Idiazàbal de manera totalment tradicional. L'Eneko us guiarà per tot el procés productiu i us explicarà un i mil detalls de la seva feina. La passió i la cura que posen en tot el procés d'elaboració donen com a resultat un producte excel·lent, guanyador diverses vegades del Premi al Millor Formatge del Món. En acabar podreu degustar algunes varietats i, per suposat, comprar el que més us agradi. A més, és també un establiment de turisme rural, per si no porteu la casa a sobre com nosaltres.

On dinar?

A la Plaça Berria de Tolosa trobareu unes quantes tavernes on poder degustar els típics pinxos, acompanyats d'un zurito de cervesa o d'una copa de txacolí, i a bon preu!

On pernoctar?

Us indiquem a continuació els llocs on hem aparcat i/o pernoctat aquest primer dia de la nostra ruta per l'interior del País Basc:
  • Tolosa - tenen un espai destinat per a autocaravanes a tocar d'un polígon i de la via del tren. Només vam aparcar-hi per visitar la ciutat. Ubicació: 43.133801, -2.08369.
  • Ordizia - es tracta de l'aparcament d'un hipermercat però, a l'igual que a Tolosa, només vam aparcar per veure el poble, tot i que per la situació ha de ser força sorollós per la nit. Ubicació: 43.052193, -2.177995.
  • Oñati - magnífica àrea, en un entorn maquíssim, a les afores d'Oñati. Vam dormir molt tranquils. Ubicació: 43.0275, -2.40524.

Vols saber més?

Al nostre canal de Youtube trobaràs tots els vídeos d'aquesta sèrie. Et deixem l'enllaç al primer dels vídeos de la llista de reproducció. No oblidis subscriure't!!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari!