RUTA PER L'INTERIOR DEL PAÍS BASC (3)

Darrers dies de la nostra ruta d'interior pel País Basc, on visitarem Vitoria i Laguardia. Esperem que us hagi agradat!.

La ruta

Vitoria

I després d'omplir-nos els ulls i el cor de natura, arribem per fi a Vitoria. Tot i que l'àrea està força plena, trobem un lloc per la Pelotilla en la zona d'aparcament de turismes i ens disposem a fer una primera passejada per la ciutat.

Però abans, fem petar la xerrada amb uns seguidors que ens han reconegut del canal de Youtube, i que ens deixen l'ego pels núvols, la Loli i en David. Perquè sí, els Youtubers també tenim el nostre "corasonsito" i ens agrada que ens reconeguin. I trobar-te amb uns dels teus 600 seguidors no em direu que no té mèrit!

Foto amb la Loli i en David

Decidim anar a fer un primer tomb d'exploració per la ciutat. L'àrea està ben comunicada amb el centre de la ciutat. A l'anada heu d'agafar el tramvia que us queda més a prop i baixar a la parada de "Embajadores". Per la tornada heu d'anar amb compte, doncs la mateixa línia de tramvia té dues possibles destinacions. Assegureu-vos que agafeu el que va direcció "Abetxutxo". També es pot tornar amb el bus número 4, que us deixa encara més a prop de l'àrea.

I per comprar els bitllets, ho podeu fer a la mateixa estació del tram, pagant amb targeta de crèdit o amb monedes. El preu per trajecte és de 1,50€ per persona el tramvia, i 1,40€ el bus.

Quan arribem a la Plaça de la Virgen Blanca quedem uns segons (molts) casi en estat de xoc. I és que està ple de gent, músics al carrer, artistes de les bombolles, grups de nois i noies, una cua de gent per fer-se la foto davant les lletres de la ciutat... Penseu que venim de veure pobles petits, d'un Parc Natural on només sentíem els ocellets... Però ens encanta!

Evidentment l'oficina de Turisme ja està tancada, però això no és problema. Ens dediquem a passejar per la plaça Nova, entrem a la catedral vella i a alguna altra església (totes obertes), passegem ben enganxats un a l'altre per la "Kutxi", o carrer de la "Cuchillería", ple de bars i tavernes de pinxos i de gent prenent quelcom a fora. Ens sorprèn la gent jove, i no tan jove, asseguts a terra prenen el que han demanat al bar (imagino que els serveis de neteja deuen tenir força feina), gent ballant swing en una plaça... En resum, molt i molt d'ambient.

Acompanyant al Celedón

Estem temptats de quedar-nos a sopar al centre, però al final el cansament s'imposa i decidim tornar a l'àrea. A més, després de sopar hem quedat amb la Loli i en David per provar el txacolí i no volem que es faci massa tard (al final va caure l'ampolla de txacolí i una de cava 🥂).

L'endemà ens acomiadem dels nostres amics. Ells marxen ja, però nosaltres volem acabar de veure la ciutat. Una molt bona opció per visitar-la és fer-ho en bicicleta, doncs hi ha carrils bici per tot arreu i, a més, els carrers són molt planers. Nosaltres aquest cop no les hem portat, però si teniu pensat visitar Vitoria no us les descuideu!

Tornem a agafar el tramvia i ens baixem al centre de la ciutat, però aquest cop ens dirigim primer al Parc de la Florida, un preciós parc que es va crear l'any 1820, tot i que llavors era un simple jardí, amb espècies d'arbres de grans dimensions, ponts per sobre de rierols, camins, i una glorieta de música que ha perdurat al llarg del temps.

A continuació entrem a la Catedral Nova, a la qual podem accedir de forma gratuïta, així com al museu Episcopal que està a l'interior. Acostumats com estem a trobar-nos les esglésies tancades, això és com un miracle, i mai millor dit!

Museu Episcopal

La catedral de Maria Immaculada és un edifici neogòtic que es va començar a construir l'any 1904 i no es va inaugurar fins al 1969, tot i que sembla que encara no està finalitzada.

Continuem passejant pel centre i de sobte sentim un repic de campanes una mica diferent de l'habitual. Anem seguint el so i arribem a l'església de Sant Pere Apòstol, un temple gòtic del segle XIV digne de veure (i es pot entrar sense problema). Però ens adonem que ha canviat el repic, ara sona diferent, i un vilatà ens comenta que les campanes les toquen diversos campaners, vinguts de tota Espanya, i que poden pujar a demostrar les seves habilitats, que ell mateix ja ho ha fet alguna vegada. Molt curiós!!!

Església de Sant Pere Apòstol


Encara tindrem oportunitat d'entrar a alguna església més. No sabem si és perquè és diumenge, o Setmana Santa, però en qualsevol cas aprofitem l'avinentesa, i és que el patrimoni històric de la ciutat és impressionant!

Per casualitat ens trobem davant del Museu de Ciències Naturals d'Àlava. Situat en una antiga torre del segle XVI, conté una interessant col·lecció de fòssils, minerals, plantes, animals... I com que és de dimensions reduïdes, no us portarà gaire temps visitar-lo. A més, l'entrada és gratuïta!

I per acabar la visita, no deixeu de veure i fotografiar alguns dels murals que us trobareu, de vegades una mica amagats, pel casc antic.


I després de dinar a l'autocaravana posem rumb a la darrera destinació del nostre viatge: Laguardia. Per fer-ho hem de creuar el Comtat de Treviño, un territori que pertany a Burgos però que, per raons històriques, és com una illa dins la província d'Àlava. Estem a la Rioja Alavesa, però encara hem de travessar la Serra de Toloño per arribar a Laguardia.

Travessant la Serralada de Toloño

Laguardia

Laguardia està considerat un dels pobles més bonics d'Espanya, i raó no els falta! És una vila medieval, que va ser fundada al segle X, i que conserva gran part del seu patrimoni en perfectes condicions. Tot i les reduïdes dimensions del casc antic, compta amb dues esglésies fortificades: Sant Joan Baptista i Santa Maria dels Reis.

En aquesta vila vam fer dues visites que recomanem molt. La primera va ser una visita guiada al pòrtic de l'església de Santa Maria. El preu és de només 4€ i heu d'anar a l'Oficina de Turisme per reservar-ho.

El pòrtic es va construir a finals del segle XIV amb la mateixa pedra sorrenca que és habitual a la zona. La pintura, o policromia si ho volem dir bé, és de 300 anys després, del segle XVII. Totes les figures representades són personatges de la bíblia, i destaca especialment la figura de la Verge Maria, a qui està dedicada l'església. En canvi, en cap moment apareix la figura de Sant Josep. I és que, segons la guia, aquesta figura no era gaire rellevant en aquella època (aquí podria dir una de grossa, però potser millor m'ho callo 😄).

Al segle XVI, per motius desconeguts fins ara, es va fer una mena d'afegit que servia per tancar el pòrtic. Aquest fet ha estat clau per a què l'estat de conservació sigui tan bo.

Pòrtic de Santa Maria dels Reis

Com hem comentat abans, a Laguardia hi ha dues esglésies. Doncs bé, l'església on t'han batejat defineix a quin barri pertanys, al de Santa Maria o al de Sant Joan. Curiós, oi?

Després de fer tota la visita ens toca buscar a corre-cuita el celler El Fabulista, on tenim la darrera activitat d'aquest viatge.

La curiositat d'aquest celler és que està situada sota terra i és l'única que manté l'activitat. I és que el subsòl de Laguardia està format per una munió de coves, grutes i passadissos, segurament cada casa en té una cova pròpia, doncs n'hi ha més de 300, on antigament tothom hi feia alguna activitat, ja fos com a rebost o com a celler. Però als anys 60 del segle passat es va prohibir la circulació de vehicles per tot el casc antic, doncs hi havia perill de què amb el pes i els sotracs s'arribés a ensorrar tot el poble, i els cellers poc a poc van haver de tancar, doncs els camions no podien arribar-hi per carregar i descarregar. Excepte El Fabulista, que està situat en un dels extrems de la població, en l'únic lloc on sí està permès l'accés a vehicles autoritzats.

Bodega El Fabulista

Després de la visita guiada vam fer una classe exprés de com tastar un vi de la zona i, evidentment, vam poder provar dues varietats de les que es produeixen aquí.

En acabar la visita ens van obsequiar amb un welcome pack amb informació de la zona i alguns productes promocionals, que no sé si és habitual o ho vam fer perquè veníem referenciats a través de l'Oficina de Turisme. En qualsevol cas, moltissimes gràcies!

I per acabar el dia, com que l'endemà ja ens toca tornar a casa, ens acostem al poble d'Oión, amb una petita àrea d'autocaravanes gratuïta, on passem la darrera nit al País Basc.

I a partir d'ara, a somiar amb el proper destí!

Què fer?

  • Passejar, anar en bici, en tranvia o en bus per veure Vitoria. Provar algun pinxo, fer-se una foto davant l'escultura de Vitoria Gasteiz (si no hi ha gaire cua), perdre's pels seus carrers... Ho gaudireu moltíssim!
  • Visitar Laguardia i no marxar sense veure el pòrtic, si us agraden les coses antigues i les pedres en general. La visita val molt la pena, i només són 4€ per persona.
  • Visitar el celler El fabulista, el darrer celler soterrat que continua funcionant a Laguardia. El preu de la visita, amb cata inclosa, és de 12,5€ per persona.

On pernoctar?

Us indiquem a continuació els llocs on hem aparcat i/o pernoctat aquests dies:
  • Vitòria - àrea d'autocaravanes ben comunicada amb el centre de la ciutat amb transport públic. Tot i estar a la ciutat, vam dormir molt tranquils. Ubicació: 42.865316, -2.685328.
  • Oión - petit àrea al poble d'Oión, on vam passar la darrera nit ben tranquils. Ubicació: 42.509102, -2.44149.

Vols saber més?

Al nostre canal de Youtube trobaràs tots els vídeos d'aquesta sèrie. Et deixem l'enllaç al primer dels vídeos de la llista de reproducció. No oblidis subscriure't!!!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari!