ESCAPADA AL BERGUEDÀ

Després d'un temps intensament dedicat a Youtube (encara no ens seguiu?), us resumim a continuació una petita ruta que vam fer pel Berguedà per la Castanyada. Que la idea era buscar bolets, però pocs en vam trobar...

La ruta

Ho reconec, estic enganxada a TravelBoast! Aquí teniu la ruta que us expliquem a continuació!


Gironella

Fa pocs mesos es va inaugurar l'àrea d'autocaravanes de Gironella. Es tracta d'una àrea amb la majoria de serveis gratuïts (excepte la llum) i situada a uns 10 minuts del centre de la població. Quan vam veure la notícia, vam decidir que havíem d'anar-hi, doncs no havíem estat mai a Gironella, i del Berguedà poca cosa coneixíem, a banda de què a Berga es celebra la Patum (ja ho podeu dir, som uns ignorants).

El primer que ens sorprèn és que Gironella té dos nuclis ben diferenciats, i dividits pel riu Llobregat, que travessa la ciutat. El casc antic està dalt d'un turonet; hi podeu accedir de la forma antiga, és a dir, pujant escales i carrers costeruts, o de la forma moderna, amb un ascensor que us deixa davant de l'Ajuntament.

Ens esperàvem trobar un casc antic d'estil medieval, però en canvi vam trobar molts edificis i elements modernistes, la qual cosa s'entèn si pensem que a finals del segle XIX al terme municipal hi havia 3 colònies tèxtils, i quatre fàbriques. I ja sabem el que els burgesos d'aquella època feien amb els diners: fer construir edificis ben macos.

Al casc antic hi ha també l'Oficina de Turisme, des d'on passaran informació per fer algunes rutes ben engrescadores (que nosaltres no vam fer, tot s'ha de dir), com per exemple:

  • Ruta de les fonts
  • Ruta de les colònies
  • Ruta del Modernisme
  • El fil de la història

Casc antic de Gironella

I si teniu ganes de comprar, menjar o beure, podeu passejar-vos per l'Avinguda Catalunya, a la banda dreta del Llobregat, on trobareu comerços de tot tipus i molt d'ambient.

Nosaltres ens vam quedar amb ganes de veure l'antiga Farmàcia Homs. Primer, per la similitud amb el segon cognom d'en Xavier ("Hom") i després perquè passàvem per davant quan entrava un grup per fer una visita guiada, i el poc que vam veure era maquíssim!

Aquí teniu més informació per si voleu contactar i que no us passi com a nosaltres:


I aquí us deixem l'enllaç a nostre vídeo de YouTube (encara no us heu subscrit?)


La Nou 

El petit municipi de La Nou està situat al bellmig de la Serralada de Catllaràs i a casi 900 metres d'altitud.

Nosaltres vam accedir des de la carretera de La Nou a Vilada, que vam agafar a la C-26, però si aneu amb una autocaravana (encara que sigui petita) patireu molt, doncs és molt estreta, amb força revolts tancats i una pujada important. L'accés des de la C-16 (passat Cercs) és una mica millor.

El més destacable del nucli urbà és l'esglèsia romànica de Sant Martí, que va ser consagrada l'any 1195. 

Església romànica de Sant Martí

També teniu disponibles 3 places d'aparcament per a autocaravanes, amb un termini màxim de 24 hores on està permesa la pernocta sempre i quan no s'acampi, com diu clarament el senyal (confirmat per l'Ajuntament). No disposa de cap altre tipus de servei.

De fet, nosaltres vam pernoctar al pàrquing del Santuari de la Mare de Déu de Lurdes. Es tracta d'un edifici construït al segle XIX (però acabat a mitjans del segle XX) i des d'on surten diverses rutes de senderisme.

Si hi aneu amb peques, o no sou gaire caminadors (com nosaltres), podeu baixar fins a la Gruta de Lurdes i, si encara teniu ganes, des d'allà continuar alguna altra ruta. 

I sí, les campanes del santuari toquen a tota hora, excepte a la nit!

Passejades per La Nou

No podia faltar l'enllaç al nostre vídeo de Youtube: 


Sant Corneli

El petit nucli de Sant Corneli, que pertany al municipi de Cercs, també és una visita molt recomanable. Allà ens vam assabentar que al Berguedà no només hi havien colònies tèxtils, sinó que durant els anys més convulsos del segle XIX també van haver-hi empreses dedicades a l'extracció del ferro.

Entre finals del segle XIX i principis del XX, al Berguedà van haver-hi fins a 30 mines, amb un total de 750 km de galeries. Vaja, que allò és com un formatge de gruyère! 

Encara es mantenen els edificis de l'antiga colònia minera i allà podeu visitar el Museu de les Mines de Cercs, on podreu veure com vivien les famílies en aquella època i com s'explotava la mina. Inclús podeu endinsar-vos 500 metres en una galeria de la mina de Sant Romà, una autèntica visita al cor de la Terra.

Quan acabeu la visita, podeu fer un picnic a la zona recreativa que està a tocar de l'aparcament. També hi trobareu un parell de places per a autocaravanes amb zona de serveis, tot i que no sempre està en funcionament.

Visita a la mina de Sant Romà

No podia faltar l'enllaç al nostre vídeo de Youtube:



Bagà

Bagà és el darrer poble que trobem just abans del Túnel del Cadí, a la C-16, i si mai passeu per allà val la pena aturar-se perquè té molt a veure.

Nosaltres us fem dues recomanacions:

Nucli medieval de Bagà

Conserva el traçat urbanístic del 1233, una mica laberíntic, també s'ha de dir. Tot i que evidentment hi ha edificis moderns, les reconstruccions (o construccions noves) es fan respectant el treball amb pedra, mantenint una certa homogeneïtat.

Podreu visitar l''església de Sant Esteve, amb una portalada gòtica espectacular, la plaça Porxada (que esperem que es mantingui així molt de temps), el Palau del Pinós, amb la seva exposició sobre el catarisme o, simplement, perdre-us pels seus carrers.

Casc antic de Bagà

Via del Nicolau

L'altre opció que recomanem moltíssim és fer part de la Via del Nicolau (o sencera, segons les vostres forces). Aquesta via unia antigament Sant Joan de l'Avellanet amb Guardiola de Berguedà, i era una petita via fèrria que s'utilitzava per portar troncs des de Sant Joan a Guardiola. Avui dia s'ha reconvertit en una ruta de senderisme molt i molt xula.

La ruta sencera té 6 km de distància, però al ser lineal anar de l'inici al final, i de nou a l'inici, són uns 12 quilòmetres. En canvi, si feu la part des de Bagà a Sant Joan seran un total de 6km (anada i tornada).

És una ruta fàcil i força planera, tot i que el camí d'anada fa una mica de pendent, molt lleuger. A més, travessa varis túnels, un pont de fusta i un pont penjant. Tota una aventura!

I arribar a l'ermita de Sant Joan de l'Avellanet és el premi final. Us animeu?

Ermita de Sant Joan de l'Avellanet

Aparcament i pernocta

Us indiquem a continuació on hem aparcat i pernoctat aquests dies:
  • Gironella: àrea d'autocaravanes - 42.027478, 1.887546. Tots els serveis, excepte la llum, gratuïts.
  • La Nou: aparcament Santuari de la Mare de Déu de Lurdes - 42.16311, 1.884393. Sense serveis.
  • Sant Corneli: aparcament reservat per a autocaravanes (2 places) - 42.183601, 1.85378. No vam trobar on buidar les aigües grises. A banda d'això, es pot buidar el potty i omplir aigua neta, i connectar a la llum (això és de pagament).
  • Bagà: aparcament al costat de les pistes de pàdel - 42.251441, 1.866282. Aparcament compartit amb altres vehicles, sense serveis
I aquí teniu el darrer vídeo d'aquesta sèrie:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari!